Arıcılıkta Polen Üretimi ve Polen Kurutulması
Polen, bal arısı kolonilerinde polen tuzağı
adı verilen arıcılık malzemesi ile
çok basit düzenekler ile alınır. Kovana monte ediliş yerine ve yapısına göre
çok farklı tiplerde polen tuzakları geliştirilmiştir. Tuzaklar arıcılar için
maliyeti düşük, basit ve kullanışlı olmalıdır. Tuzaklar işçi arıların bacak ve
kanat yapılarına zarar vermeyecek yapıda olması önemlidir. Polen tuzağı,
dışarıdan herhangi bir yük taşımayan bir işçi arının içerisinden kolaylıkla
geçebileceği ebtta gözenekleri bulunan ızgara biçimindeki levhalardır. Levhanın
göz çapı polenin hasat edilmesinde önem arz eder. Göz çapı büyüklüğü arı
ırklarına göre değişkenlik gösterebilmekle beraber ortalama olarak 5 mm’dir.
İşçi arılar polen yükü ile kovana döndüklerinde bacakları üzerinden tuzağa
düşer ve polen birikme odasına dökülür. Polen birikme odaları güneş ışığına
maruz kalmayan, yağış ve rüzgara karşı korunaklı yerde olmalıdır. Tuzak akşam
üzeri kovana yerleştirilmeli ve ertesi gün ortasına doğru kovandan alınmalıdır.
Polen tuzakları sabah 8 ile 12 arası açık tutulması koloni sağlığı açısından
önemlidir. Bir arı kolonisinde polen üretimi amacıyla bir arıcılık sezonu
boyunca 3 hafta yararlanılabilmektedir. Çok fazla durması durumunda koloni
besin yetersiliği ile karşı karşıya kalabilir. Özellikle arıcılık sezonu
başında kullanılması önerilmez çünkü uzun süre kullanımda işçi arı popülasyonu
oluşturamaz. Tuzaklar arıların yoğu çiçek tozu buldukları mevsimde
kullanılmalıdır.
Poleni
kurutmak için soğutucu koşullarının bulunmadığı durumlarda kovandan toplanan
polen doğrudan güneş ışığı almayan, temiz ve havalandırma imkanı olan bir odaya
serilen temiz ve pamuklu bir bez üzerine yayılmalı ve kısmen kurutulması
sağlanmalıdır. Önceleri güneş altında kurutmak kabul edilsede sonraları polen
yapısını bozduğundan ve vitamin kaybına sebebiyet verdiğinden bu yöntemden
vazgeçilmiştir. Kurutulmuş polende %6-8 nem oranı bulunmalıdır. Bu sınırın üstü
polenin bozulmasına altı ise polenin besin değerinin azalmasına sebebiyet
verir. Polenin kurutulması esnasında ısı kontrolü sağlanabilen termostat ile
yapılmalı ve kurutma ısısı 36-45 °C’ler arasında olmalıdır. Kurutma sırasında
elek ile elenerek ve hafa üfleyicisi ile savrularak yabancı maddelerden
temizlenmelidir. Temizleme işleminden sonra polenler 5 kg’lık torbalara
koyulur. Torbaların boş kısmı CO2 ile doldurularak polen içindeki
havanın çıkarılması sağlanmalıdır. Bu işlem sonrasında polen içerisinde mevcut
labilecek güve yumurtası gibi canlılar CO2 ile boğulacağından dolayı
uzun süre bozulmadan saklanabilecektir.
Yorumlar
Yorum Gönder