Arı Ürünlerinin İnsan Sağlığı Açısından Önemi
Ülkemizde arıcılık faaliyeti denince
akla hemen bal gelmektedir. Ancak farklı çeşitlerde arıcılık malzemelerinin kullanılmasıyla; balmumu, arı sütü, polen,
propolis, arı zehiri gibi balın dışında insan yaşamı ve sağlığı için çok önemli
olan diğer arı ürünleri de bulunmaktadır
BAL: Yapısının
çoğunluğu şekerden meydana gelmektedir. Basit şekerlerden oluştuğundan
sindirimi kolaydır. Balda şeker dışında çok önemli vitaminler, enzimler,
mineral maddeler, asitler ve henüz bileşeni tespit edilmemiş maddeler
bulunmaktadır. Bal insan sağlığı açısından midedeki fazla asidi giderir, ülseri
iyileştirici etkisi vardır. Balın ılık suyla yapılan şerbeti kabızlığa, soğuk
suyla yapılan şerbeti ise diyareye iyi gelmektedir. Kan dolaşımını
kolaylaştırır, sinirlilik ve uykusuzluk durumlarında sakinleştirici etki yapar.
Büyüme dönemindeki bebek ve çocukların, hamile ve emziren kadınların kısa
sürede fazla enerjiye ihtiyaç duyan sporcuların beslenmesinde de çok önemlidir.
Bal antibakteriyal etkiye sahip olduğundan bademicik iltihabı, anjin ve diğer
üst solunum yolu hastalıklarında ağız ve boğazın günde birkaç defa gargara
edilmesiyle iyi sonuç vermektedir.
BALMUMU: Kozmetik sektöründe ve
mobilyacılıkta çok geniş kullanım yelpazesi vardır.
PROPOLİS: Kozmetik sektöründe ve
mobilyacılıkta kullnılırı. Özellikle ilaç sanayisinin vazgeçilmez
maddelerindendir.
POLEN: İnsan beslenmesi için çok önemli
olup, büyümeyi hızlandırıcı, yorgunluğu giderici, kansızlığı önleyici,
metabolizmayı düzenleyici etkileri vardır.
ARI ZEHİRİ: Tıp sektöründe, üniversite
araştırmaların, eczacılık sektöründe kullanılmaktadır.
APİTERAPİ: Bu metod arı ürünlerine
dayalı bir tedavi yöntemidir. Her geçen gün biraz daha gelişmekte olup bal, arı
sütü, arı zehiri, polenler geniş ölçüde kullanılmaktadır. Bu ürünler tek başına
veya çeşitli oranlardaki karışımları kullanarak çok çeşitli tedavi yöntemleri
geliştirilmiştir. Zamanla ülkemizdeki bal ve balmumu dışındaki arı ürünlerinin
ve apiterapinin önemi anlaşımasıyla arıcılık çok daha cazip bir sektör durumuna
gelecektir
ARI SÜTÜ : Arı sütü 5-15
günlük genç işçi arılarının salgıladıkları krem rengi bir salgı olup, sağlıklı
bir besin maddesidir. İnsan vücuduna gençlik ve sağlık veren, içerisinde
bulunan vitaminler, mineraller, proteinler, amino asitler ve iz elementler
bulunduran değerli bir besin kaynağıdır
Yorumlar
Yorum Gönder