Arı Ürünlerinin İnsan Sağlığı Açısından Önemi


Ülkemizde arıcılık faaliyeti denince akla hemen bal gelmektedir. Ancak farklı çeşitlerde arıcılık malzemelerinin kullanılmasıyla; balmumu, arı sütü, polen, propolis, arı zehiri gibi balın dışında insan yaşamı ve sağlığı için çok önemli olan diğer arı ürünleri de bulunmaktadır
BAL: Yapısının çoğunluğu şekerden meydana gelmektedir. Basit şekerlerden oluştuğundan sindirimi kolaydır. Balda şeker dışında çok önemli vitaminler, enzimler, mineral maddeler, asitler ve henüz bileşeni tespit edilmemiş maddeler bulunmaktadır. Bal insan sağlığı açısından midedeki fazla asidi giderir, ülseri iyileştirici etkisi vardır. Balın ılık suyla yapılan şerbeti kabızlığa, soğuk suyla yapılan şerbeti ise diyareye iyi gelmektedir. Kan dolaşımını kolaylaştırır, sinirlilik ve uykusuzluk durumlarında sakinleştirici etki yapar. Büyüme dönemindeki bebek ve çocukların, hamile ve emziren kadınların kısa sürede fazla enerjiye ihtiyaç duyan sporcuların beslenmesinde de çok önemlidir. Bal antibakteriyal etkiye sahip olduğundan bademicik iltihabı, anjin ve diğer üst solunum yolu hastalıklarında ağız ve boğazın günde birkaç defa gargara edilmesiyle iyi sonuç vermektedir.

BALMUMU: Kozmetik sektöründe ve mobilyacılıkta çok geniş kullanım yelpazesi vardır.
PROPOLİS: Kozmetik sektöründe ve mobilyacılıkta kullnılırı. Özellikle ilaç sanayisinin vazgeçilmez maddelerindendir.
 POLEN: İnsan beslenmesi için çok önemli olup, büyümeyi hızlandırıcı, yorgunluğu giderici, kansızlığı önleyici, metabolizmayı düzenleyici etkileri vardır.
ARI ZEHİRİ: Tıp sektöründe, üniversite araştırmaların, eczacılık sektöründe kullanılmaktadır.
APİTERAPİ: Bu metod arı ürünlerine dayalı bir tedavi yöntemidir. Her geçen gün biraz daha gelişmekte olup bal, arı sütü, arı zehiri, polenler geniş ölçüde kullanılmaktadır. Bu ürünler tek başına veya çeşitli oranlardaki karışımları kullanarak çok çeşitli tedavi yöntemleri geliştirilmiştir. Zamanla ülkemizdeki bal ve balmumu dışındaki arı ürünlerinin ve apiterapinin önemi anlaşımasıyla arıcılık çok daha cazip bir sektör durumuna gelecektir
ARI SÜTÜ :  Arı sütü 5-15 günlük genç işçi arılarının salgıladıkları krem rengi bir salgı olup, sağlıklı bir besin maddesidir. İnsan vücuduna gençlik ve sağlık veren, içerisinde bulunan vitaminler, mineraller, proteinler, amino asitler ve iz elementler bulunduran değerli bir besin kaynağıdır

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kovanda İşci Arılar Tarafından Ana Arı Neden Değiştirilir?

YALANCI ANA ARI

Mum Güvesi