Arı Sütünün Üretilmesi
1)Doğal yolla üretim:
Bu metodla arı sütü üretimi nisan ağustos ayları
arasındaki rutin kontrol sırasında yavrulu peteklerdeki ana arı hücreleri bozularak
toplanabilir. Sağlam bir kovandaki ana arı alınarak, bu kovana başka
kovanlardan alınan 1,2 adet yumurtalı ve bir günlük larvalı petekler
verilmelidir. Böylece işçi arılar tarafından ana arı hücrelerinin üretimi
teşvik edilmiş olur. Bu işlemden sonra maksimum 3 günlük ana arı larvalı
oluşmaya başlar. Peteklerdeki hücreler içerisinde oluşan arı sütleri tahta kaşık
yardımı ile toplanır. Bu metod ile bir kovanda 20-30 gün bu işlme uygulanır.
Sonrasında bu kovana tekrardan ana arı verilerek eski haline dönüştürülmüş
olur. Bir ana arı hücresiden 200-250 mg arasında ası sütü alınmaktadır. Doğal
üretim metodu ile 20-25 gr arı sütü elde edilebilmektedir.
Aşılama
(doolitle) yoluyla üretim:
Arı sütü üretimde 8-10 mm çaplarında, 10 mm
derinliğinde plastik ana arı yüksükleri ile eritilmiş bal mumundan bir ağaç
kalıbı yardımıyla yapılan ana arı temel yüksükleri ve yüksük taşıyıcı
çerçeveler kullanılmaktadır. Doolitle larva transferi metodu ana arı
yetiştiriciliğinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Arı sütü üretimi için çok
sayıda güçlü, genç işçi arı sayısı fazla olan kovanlar tercih edilmelidir. Bu
kovanlar şu sistemlere göre düzenlenmelidir.
a)Ballı, polenli, açık yavrulu
b) petekler, boşluk, açık yavrulu
c) Polenli, ballı petekler
d) şurupluk
Sistemli düzenlemenin ardından işçi arılar %50’lik
şeker şurubu ile sürekli olarak beslenir. Bu işlemlerden sonra 3 gün destek
kovanlardan 24-36 saatlik larvalar ana arı yüksüklerini taşıyan çerçevelere transfer
edilir. Çerçeve kovanda boşluk olan yere konulur. Çerçeveler 3 sıralı ve
yaklaşık 80-100 arası yüksük içerecek şekilde hazırlanmalıdır. Arı sütü
üretilen kovanlara sürekli olarak %50’lik şeker şurubu beslemesi ve haftada bir
de çıkmak üzere olan yavrulara petek verilmelidir. 2-2.5 gün sonra üretim
çerçevesi kovandan çıkarılıp, geliştirilen hücrelerin mum uzantıları kesilir.
Yüksüklerin içindeki larvalar çıkarılıp tahta kaşık yardımıyla arı sütleri
toplanır. Kovana, tekrardan larva transferi yapan çerçeveler verilir. Uygun
mevsimsel beslemeyle bir kovan 30 gün süre ile arı sütü üretimi için
kullanılabilir. Bu metod ile bir üretim sezonunda bir kovandan yılda 250-300 gr
arı sütü elde edilebilir.
Yorumlar
Yorum Gönder