Arı Sütünün Üretilmesi


saf arı sütü
Arı sütü teknik olarak belirli arıcılık malzemeleri ile 2 yolla üretilmektedir.

1)Doğal yolla üretim: 

Bu metodla arı sütü üretimi nisan ağustos ayları arasındaki rutin kontrol sırasında yavrulu peteklerdeki ana arı hücreleri bozularak toplanabilir. Sağlam bir kovandaki ana arı alınarak, bu kovana başka kovanlardan alınan 1,2 adet yumurtalı ve bir günlük larvalı petekler verilmelidir. Böylece işçi arılar tarafından ana arı hücrelerinin üretimi teşvik edilmiş olur. Bu işlemden sonra maksimum 3 günlük ana arı larvalı oluşmaya başlar. Peteklerdeki hücreler içerisinde oluşan arı sütleri tahta kaşık yardımı ile toplanır. Bu metod ile bir kovanda 20-30 gün bu işlme uygulanır. Sonrasında bu kovana tekrardan ana arı verilerek eski haline dönüştürülmüş olur. Bir ana arı hücresiden 200-250 mg arasında ası sütü alınmaktadır. Doğal üretim metodu ile 20-25 gr arı sütü elde edilebilmektedir.
Aşılama (doolitle) yoluyla üretim: 
Arı sütü üretimde 8-10 mm çaplarında, 10 mm derinliğinde plastik ana arı yüksükleri ile eritilmiş bal mumundan bir ağaç kalıbı yardımıyla yapılan ana arı temel yüksükleri ve yüksük taşıyıcı çerçeveler kullanılmaktadır. Doolitle larva transferi metodu ana arı yetiştiriciliğinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Arı sütü üretimi için çok sayıda güçlü, genç işçi arı sayısı fazla olan kovanlar tercih edilmelidir. Bu kovanlar şu sistemlere göre düzenlenmelidir.
a)Ballı, polenli, açık yavrulu
b) petekler, boşluk, açık yavrulu
c) Polenli, ballı petekler
d) şurupluk
Sistemli düzenlemenin ardından işçi arılar %50’lik şeker şurubu ile sürekli olarak beslenir. Bu işlemlerden sonra 3 gün destek kovanlardan 24-36 saatlik larvalar ana arı yüksüklerini taşıyan çerçevelere transfer edilir. Çerçeve kovanda boşluk olan yere konulur. Çerçeveler 3 sıralı ve yaklaşık 80-100 arası yüksük içerecek şekilde hazırlanmalıdır. Arı sütü üretilen kovanlara sürekli olarak %50’lik şeker şurubu beslemesi ve haftada bir de çıkmak üzere olan yavrulara petek verilmelidir. 2-2.5 gün sonra üretim çerçevesi kovandan çıkarılıp, geliştirilen hücrelerin mum uzantıları kesilir. Yüksüklerin içindeki larvalar çıkarılıp tahta kaşık yardımıyla arı sütleri toplanır. Kovana, tekrardan larva transferi yapan çerçeveler verilir. Uygun mevsimsel beslemeyle bir kovan 30 gün süre ile arı sütü üretimi için kullanılabilir. Bu metod ile bir üretim sezonunda bir kovandan yılda 250-300 gr arı sütü elde edilebilir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kovanda İşci Arılar Tarafından Ana Arı Neden Değiştirilir?

YALANCI ANA ARI

Mum Güvesi