Ana Arı Yetiştiriciliğinin Önemi
Ana arı
yetiştiriciliği, pek çok arı yetiştiricisi için zorlu bir süreç gibi gözüksede,
bu kadar karmaşık ve zor değildir. Arı yetiştiriciliği genel bir çalışma metodu
ve el becerikliği kazanıldığı zaman yüzlerce hatta binlerce ana arı
yetiştirebilmektedir. Kısa zaman aralığında ticareti yapmak amacıyla çok
miktarda ana arı üretmek belli bir çalışma programı gerekmektedir. Bunun
yanında ana arı üretimi için gerekli arıcılık malzemeleri, uygun yetiştirme koşulları ve finansman destek sağlanmalıdır.
Ana arı yetiştiricisi ister 1-2 adet, isterse binlerce adet yetiştirsin üretim
prensipleri aynıdır. Ayrıca ana arı yetiştiriciliği ülkemizde paket arıcılığı
gelişmesi durumunda ticari bir kazanç kapısı konumuna gelmektedir.
Ana
arılar, arıcılık mesleğinde olmazsa olmaz bir önemi varken ülkemizde ana arı
yetiştiriciliğine yeteri kadar önem verilmemektedir. Ticari manada arıcılık
yapılabilmesi için genç, üretken ve sağlıklı ana arılar ile çalışmaya bağlıdır.
Bunun için de ana arıların en verimli olduğu 2 yaşına kadar muhafaza edilmeli
ve 2 yıl sonunda değiştirilmesi gerekmektedir. Ülkemizde ana arı üreticiliği
bir sektör halini alamadığından, bilimsel ve yaygın bir şekilde üretim
gerçekleştirilemediğinden, arıcılarımızın da genç ana arı üretmek konusunda
yeterli bilgi birikimine sahip olamadığından sektör gelişim gösterememiştir. Bu
sebepden dolayı ana arı üretimi ülke genelinde arıcılık faaliyetlerinin sadece
%5’lik kısmına hizmet edebilmektedir. Bugünse ülkemizde koloni başına düşen bal
veriminin düşük olmasının altında yatan bir sebep olarak karşımıza çıkmaktadır.
Bu
sebeplerden dolayı ülkemizde arıcılık faaliyetlerinin daha verimli, kaliteli ve
sürekli olunabilmesi için ana arı yetiştiriciliğine gerekli önem verilmesi arz
etmektedir. Aksi halde düşük verimli, yaşlı ana arılara sahip kolonilerde
üretim yaparak arıcılıkta gelişmiş olan uluslararası verim düzeyine ulaşmamış
mümkün değildir.
Yorumlar
Yorum Gönder