PROPOLİS

PROPOLİS

Propolis içerik olarak ağaç kabuğu, tomurcuk, filizlerin sürgünleri gibi işçi arılar tarafından toplanan anti viral, anti bakteriyel ve anti fungal özellik taşıyan bir bileşimdir.
Propolis arıcılık malzemelerinden olan kovanda işçi arılar tarafından çatlakları kapatmada, kovan içinde ölen arıların, böceklerin sarmalanmasında,  yavru arıların hastalıklardan korunmasında kullanılır. Aynı zamanda soğuk zamanlarda kovanın giriş deliğini propolis ile kapatarak kovandaki sıcaklığı da muhafaza ederler.
Ana arı petek gözlerinin içine yumurtlamadan önce işçi arılar tarafından temizlenen gözler propolis ile dezenfekte edilir ve ana arı daha sonra yumurta bırakır.
Propolis sayesinde rutubet ve sıcaklıktan oluşan bakteri, mantar gibi hastalık etmeni unsurlardan kovandaki koloni korunur.
Propolis yarı yarıya ağaç sakızı yani reçineden, polenden, bitkisel mumlardan ve başka bileşenlerden oluşmaktadır.
Propolis bir çok ilaçta bulunan aktif maddeleri içerisinde barındırdığı için dolaşım, sindirim ve solunum sistemindeki hastalıkları ortadan kaldırır.
İlaç olarak aldığımız antibiyotikler bir zaman sonra etkisiz hale gelmektedir. Bunun nedeni bakteriler üretilen antibiyotiklere karşı direnç kazanır ve zamanla antibiyotikler etkisiz hale gelir. Propolis ise düzenli kullanıldığında antibiyotiklerin aksine zararlı bakteriler direnç kazanmaz aynı zamanda yararlı bakterilere de köt bir etki yaratmamasıdır.
Propolis ağızdaki aftlara, diş ağrılarına, mide ülserine, idrar yolu enfeksiyonlarına karşı etkili iyileştirme sağlar.
Japonya’da yapılan araştırmalara göre propolisi düzenli olarak kullanan kişilerde bazı kanser hücrelerini baskılamakta ve görülme riskini minimuma indirmektedir.
Propolisin daha sayamayacağımız bir çok iyileştirici ve önleyici etkisi bulunmaktadır.

Propolis ilaçlar gibi herhangi bir yan etkisinin olmaması da ayrıca önemlidir. Sadece bazı durumlarda alerjen olabilir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kovanda İşci Arılar Tarafından Ana Arı Neden Değiştirilir?

YALANCI ANA ARI

Mum Güvesi