KOVANA KAT (BALLIK)KOYMA

KOVANA KAT (BALLIK)KOYMA


Arıcılık malzemelerinden kovandaki kuluçkalığın üzerine kat yani ballık tüm çerçeveleriyle beraber konulmalıdır. Kuluçkalıktan iki çerçeve alınarak ballığa konur. Ballıktaki petek takılmış çerçeve kuluçkalığa konur. Bunu yapmamızın amacı kuluçkalıkda ana arının yumurta atabileceği yeni boş petek gözlerini sağlamaktır. Eğer kuluçkalığa yeni petekli çerçeve konulmaz ise ana arı ballık katına çıkarak oradaki petekli çerçevelere yumurta atar ve peteklerde kararma olur. Bunu önlemek için kuluçkalığa yeni petek konulmalıdır. Petekler iki üç gün sonra kontrol edilir.
Nektar akım zamanında kovandaki ballık iki hafta içinde balla dolabilir. Böyle durumlarda ballıktaki ballar alınıp yeni petekli çerçeve konulabilir ya da 3. Kat konulur.
Eğer üçüncü kat konulacak ise kuluçkalıkla birinci ballık arasına konmalıdır. Eğer en yukarıya 2. Ballık konulursa işçi arıların çalışması zor olur ve bal verimi de azalır.

 Baharda bal akışı üç ila dört hafta sürer.  Eğer yağmur yağar ise bir-iki hafta daha bal akımı devam eder. Bu dönemde kovanı bölmek ya da oğul almak çok yanlış olur. Bu dönemde sadece bal alınmalıdır.
Ana arının bal döneminde ballığa yumurta atmasını engellemek için kuluçkalıkla ballık arasına ana arı ızgarası konulmalıdır.  Ana arı ızgarasından ana arı ve erkek arılar geçemediği için ballık katında sadece işçi arılar çalışır.
Arıların peteği işlemesi bal akım dönemi öncesinde bitmelidirki arı petek kabartmak için uğraşmasın sadece bal depolaması yapsın. Bunun içinde nektar akımı öncesinde kovandaki arılara şurup verilebilir. Şurupla beslenen işçi arılar petekleri daha hızlı kabartırlar

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kovanda İşci Arılar Tarafından Ana Arı Neden Değiştirilir?

YALANCI ANA ARI

Mum Güvesi