Kovanı Havalandırma ve Kovanda Bekçilik

Kovanı Havalandırma  ve Kovanda Bekçilik

Arıcılık malzemelerinden olan kovan içindeki sıcaklık yaz aylarında giderek artar. Arılarda serinleme ihtiyacı ortaya çıkar. 18 -20 günlük kovan içi hizmet veren işçi arılar kovanı serinletmek için kanatlarını çırparak kovanı serinletirler. Kovan içindeki sıcak hava dışarı gönderilerek kovan dışından temiz ve serin hava alınır.
Kovan içine taşınan balda bir miktar su içerdiğinden işçi arılar baldaki suyu uçurmak için yine kanat çırparlar. Böylece bal olgunlaşmış olur.
Peteklerin sıcaktan erimemesi için petek gözündeki larvaların yumurtadan çıkışını kolaylaştırmak için ve yavruların sıcaktan ölmesini önlemek için kovanda hava sirkülasyonu şarttır.
Havalandırmayı sağlayan işçi arılar iki grup halinde olup bir kısmı kovanın giriş deliğinde olurken diğer grup yan yana dizilerek yelpaze görevi görürler.
Eğer kovan içindeki sıcaklık kanat çırpmayla hala düşürülemiyorsa işçi arılar kovanın dışını sararak kovanı güneşten korumak için çalışırlar.

18- 20 günlük arılar aynı zamanda kovanda bekçilik görevini de üstlenirler. Her kovanın kendine ait bir kokusu mevcuttur.  Bekçilik görevi yapan işçi arılar giriş deliğinin iç tarafında beklerler. Böylece yabancı arıların kovan girmelerine engel olurlar. Yağmalama tehlikesine karşı hemen hücuma geçerler. Kovanda bekçilik yapan arılar nöbetlerini yer değiştirerek gerçekleştirirler. Kovana karşı her hangi bir saldırı olduğunu anladıkları an hemen diğer arılar ile iletişime geçip diğer işçi arılarda bekçi arılara yardıma giderler.

Örneğin yan yana olan iki kovandaki arılardan bir yanlışlıkla diğer kovana girmek istese bekçi arılar girmesine izin vermez 4-5 tanesi hemen hücuma geçer. Bekçi arılar savunma esnasında ağızlarını ve iğnelerini kullanırlar. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kovanda İşci Arılar Tarafından Ana Arı Neden Değiştirilir?

YALANCI ANA ARI

Mum Güvesi