İŞCİ ARILARIN KOVANDAN UÇUŞU VE TEMİZLİĞİ

İŞCİ ARILARIN KOVANDAN UÇUŞU VE TEMİZLİĞİ

İşci arılar arıcılık malzemelerinden olan kovan içi hizmetini tamamladıktan sonra kovanın içindeki arı dışkılarını atar ve çevreyi tanımak için uçuşa çıkar.
İlkbaharda çıktıkları ilk uçuşta temizlik uçuşunu yaparlar. Arılar bacaklarını çok sık kullanırlar ve anten temizliği yaparlar. Aynı zamanda arılar birbirlerine de bakım yapmaktadır. Yumurta bırakılan petek gözleri işçi arılar tarafından sürekli temizlenir. Üç haftalık kovan içi hizmetini gerçekleştiren işçi arılar daha sonra tarlacı arı olarak uçuşa çıkarlar.
Tarlacı arılar kovana bal, polen, su ve propolis getirirler ve ölene kadar buna devam ederler.
Tarlacı arılar kovandaki arı kolonisin % 35 ‘ini teşkil eder. Nektar ya da su bulunan alanda işçi arılar diğer arı kolonisine haber verirler.
Kuluçkadan çıkan işçi arılar ilk 21 gününü kovan içinde geçirdikten sonra tarlacı arı olarak yaşamına devam ettirir.
İşci arılar kovandaki  uçuşlarını yaptıktan sonra yine kendi kovanları çok kolay şekilde bulurlar. Tanımak için bir çok kez keşif uçuşuna çıkarlar. İlk uçuşlarında kovanın çevresinde gezinirler.

Ayrıca arılar kovanlarını bulmak için arıların, yavruların, nektarın, balın ve kovandaki diğer maddelerin kokusunu alarak da kovanın yerini bulabilirler. Bu sebeple başka arılar yabancı kovana girmezler.
Yer tespiti yapan arılar genellikle oğul arılar ve ilk uçuşunu yapan arılarda görülmektedir. Oğul arılar çevreyi tanıdıktan sonra kendilerine yer temin ederler.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kovanda İşci Arılar Tarafından Ana Arı Neden Değiştirilir?

YALANCI ANA ARI

Mum Güvesi