BİR PETEK GÖZÜNÜN KULLANILMASINI ETKİLEYEN UNSURLAR

  BİR PETEK GÖZÜNÜN KULLANILMASINI ETKİLEYEN UNSURLAR

1-   
   Bir petek gözünün işlevini arıcılık malzemelerinden kovan içindeki yavru düzeninin yiyecek depoları ile yakından ilişkisi vardır. Tek katlı kovanlarda bir yılın büyük çoğunluğunu genellikle peteğin ortasına yavru gözü olarak kullanılırlar. Yavru gözlerinin yakınlarındaki gözlere çiçek tozu ve bal özünü depo ederler ve yavruları bu gözlerden beslerler.
2-      Petek gözleri daha önceki kullanımının aksine farklı amaçlarla kullanılabilmektedir. Yavru işçi arı gözlerine genelde bal depo edilirken erkek yavru gözlerine polen depo edilir. Fakat yiyecek depo edilen petek gözlerine ana arı yumurta bırakmaya fazla istek duymaz. Çünkü bu gözlerde ana arı kokusu ya da işçi arı kokusu yoktur.
3-      Yavrular petek gözünden çıktıktan sonra işçi arılar yavruların bıraktığı dışkıları ve kalıntıları temizlerler ve cilalarlar. Bir zaman sonra yavru petek gözleri giderek küçülür ve yeni oluşan yavrularda daha küçük olmaya başlar. Bu sebeple bir zaman sonra kararan ve küçülen petek gözlü çerçeveler kovandan alınarak yerine yeni petek takılmış çerçeveler konulmalıdır.
4-      Yeni kabartılmış olan petek gözlerinde bal arısı yavrularını büyütmek her zaman için daha kolaydır. Fakat yeni petekli çerçevelerde bal ve polen depo edilen petek gözlerine ana arı ne kadar temizlenmiş olsa da yumurta bırakmak istemez.

5-      İşci bal arıları mevsimlere göre de depolama yapacakları petek gözlerini seçerler. Erkek arı gözleri daha büyük olduğu için genellikle oraya polen teperler. İşci arı gözlerine de nektar depolarlar.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kovanda İşci Arılar Tarafından Ana Arı Neden Değiştirilir?

YALANCI ANA ARI

Mum Güvesi