BALIN DİNLENDİRİLMESİ

BALIN DİNLENDİRİLMESİ

Bal süzme makinesinde petekli balları süzme işlemi gerçekleştikten sonra süzülen balın arıcılık malzemelerinden olan bal dinlendirme kazanlarında iki ila üç gün bekletilmesi gerekir. Bunun sebebi süzün balın içerisinde kalan hava kabarcıklarının, balmumu kalıntılarının ve varsa bal arılarının vücut parçalarının balın yüzeyine çıkmasını sağlamaktır. Dinlenmiş balı yüzeyine çıkan bal dışı unsurlar yüzeyden alınarak bal temizlenmiş olur.  Alınan üst yüzeydeki kısımlarda arılara verilebilir. Dinlendirme kazanlarından bal paketleme işlemine geçmeye hazır hale gelmiş olunur.


Süzülen Balın Depolanması

Süzülen balların 25 C derecede düşük sıcaklıklarda depo edilmesi gerekir. Evlerimizde mutfakta güneş görmeyen bir yerde muhafaza etmek ideal saklama koşuludur.
Balı gereğinden daha düşük sıcaklıklarda muhafaza edersek bir süre sonra kristalleşme başlayıp devamında da tamamen donacaktır.  14 C derecenin altında kristalleşme başlar. Böylesi durumlarda benmari usulü balı eski haline getirebilir ve tüketmeye devam edebiliriz. Ticari işletmeler için dikkat edilmesi gereken unsur ısıtma işlemi yaptıklarında HMF ve diyastaza dikkat etmeleri gerekmektedir.
Depolanmış balların direkt olarak Güneş ışığına ya da ısıya maruz kalmaması gerekir.  Baldaki nem oranı da %20nin üzerinde olmaması gerekiyor çünkü maya oluşumu gerçekleşir ve balda ekşime meydana gelir. Bu sebeple depolanacak bal tenekelerinin ya da kavanozlarının kapaklarının kapalı olası gerekir.

Bal uzun süre depo edilebilir. Fakat bir yıl içerisinde tüketilirse daha iyi olur. Bal çabuk bozulmayan ve depo edilmesi kolay bir ürün olmasına rağmen depolama yanlışlıkları nedeniyle balda bozulmalar meydana gelebilir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kovanda İşci Arılar Tarafından Ana Arı Neden Değiştirilir?

YALANCI ANA ARI

Mum Güvesi