BALIN DİNLENDİRİLMESİ
BALIN DİNLENDİRİLMESİ
Bal süzme makinesinde petekli balları süzme işlemi
gerçekleştikten sonra süzülen balın arıcılık malzemelerinden olan bal
dinlendirme kazanlarında iki ila üç gün bekletilmesi gerekir. Bunun sebebi
süzün balın içerisinde kalan hava kabarcıklarının, balmumu kalıntılarının ve
varsa bal arılarının vücut parçalarının balın yüzeyine çıkmasını sağlamaktır.
Dinlenmiş balı yüzeyine çıkan bal dışı unsurlar yüzeyden alınarak bal
temizlenmiş olur. Alınan üst yüzeydeki
kısımlarda arılara verilebilir. Dinlendirme kazanlarından bal paketleme işlemine
geçmeye hazır hale gelmiş olunur.
Süzülen Balın Depolanması
Süzülen balların 25 C derecede düşük sıcaklıklarda depo
edilmesi gerekir. Evlerimizde mutfakta güneş görmeyen bir yerde muhafaza etmek
ideal saklama koşuludur.
Balı gereğinden daha düşük sıcaklıklarda muhafaza edersek
bir süre sonra kristalleşme başlayıp devamında da tamamen donacaktır. 14 C derecenin altında kristalleşme başlar. Böylesi
durumlarda benmari usulü balı eski haline getirebilir ve tüketmeye devam
edebiliriz. Ticari işletmeler için dikkat edilmesi gereken unsur ısıtma işlemi
yaptıklarında HMF ve diyastaza dikkat etmeleri gerekmektedir.
Depolanmış balların direkt olarak Güneş ışığına ya da ısıya
maruz kalmaması gerekir. Baldaki nem
oranı da %20nin üzerinde olmaması gerekiyor çünkü maya oluşumu gerçekleşir ve
balda ekşime meydana gelir. Bu sebeple depolanacak bal tenekelerinin ya da kavanozlarının
kapaklarının kapalı olası gerekir.
Bal uzun süre depo edilebilir. Fakat bir yıl içerisinde
tüketilirse daha iyi olur. Bal çabuk bozulmayan ve depo edilmesi kolay bir ürün
olmasına rağmen depolama yanlışlıkları nedeniyle balda bozulmalar meydana
gelebilir.
Yorumlar
Yorum Gönder