BAL HASADI
BAL HASADI
Bal arıları çiçeklerden aldıkları nektarı kursaklarına
taşıyarak arıcılık malzemelerinden olan kovana getirirler ve kendi salgılarıyla
birlikte yavaş yavaş petek gözlerine balı doldururlar. Petek gözelerine yeni
doldurulan bal fazla oranda su içerir. Bu sebeple bu bala olgunlaşmamış bal
denir. Arılar petek gözlerindeki bu balın suyunu uçurmak için kanat çırparlar.
Petek gözlerindeki balın su oranı 1/5 olduğunda yani %18 e indiğinde bal dolu
petek gözleri 12-18 günlük işçi arılar
tarafından balmumu ile sırlanmaya başlanır. Balın sırlanmasının diğer bir adı
da ‘’balın mühürlenmesi’’ dir.
Bal hasadı genellikle eylül ayında olur fakat daha öncesinde
de sırlanmış petekler mevcut ise bu peteklerin hasadı gerçekleştirilmeli yani
kovandan alınmalıdır. Arılar doldurdukları petek gözlerini sırlamaya çerçevenin
üst kısmından başlayarak aşağı doğru sırlamaya devam eder. Peteğin 2/3 ü
sırlandığı zaman ortalama olarak balın olgunlaştığı kabul edilip hasadı
gerçekleştirilebilir. Bu durumu ortalama olarak düşünmek gerekir. Bir petekli
çerçeve tamamen sırlanmış olabilir, bir diğerinin 2/3 ü sırlanmıştır diğerinin
yarısı sırlanmışsa ortalama olarak bu petekler sırlanmış kabul edilir.
Kovan içerisindeki bütün peteklerin sırlanması
beklenilmemeli sırlanmış olan petek kovandan alınmalıdır. Hasat zamanında
kovanın kapağı uzun süre açık bırakılmamalıdır.
Gezginci arıcılık yapanlar taşıma yapmadan önce bal hasadını
gerçekleştirmesi gerekir.
Bal hasadı nektarın
son zamanlarına kadar beklenmemelidir. Çünkü son akım dönemlerinde gelen bal
kovanda bırakılarak arı kolonisinin kışlık yiyeceği olarak tayin edilmelidir.
Nektar akımı bittikten sonra hasat yapılmaya kalkışılırsa
yağmacılık başlar ki bu çok sakıncalı bir durumdur.
Yorumlar
Yorum Gönder