BAL HASADI

BAL HASADI

Bal arıları çiçeklerden aldıkları nektarı kursaklarına taşıyarak arıcılık malzemelerinden olan kovana getirirler ve kendi salgılarıyla birlikte yavaş yavaş petek gözlerine balı doldururlar. Petek gözelerine yeni doldurulan bal fazla oranda su içerir. Bu sebeple bu bala olgunlaşmamış bal denir. Arılar petek gözlerindeki bu balın suyunu uçurmak için kanat çırparlar. Petek gözlerindeki balın su oranı 1/5 olduğunda yani %18 e indiğinde bal dolu petek gözleri  12-18 günlük işçi arılar tarafından balmumu ile sırlanmaya başlanır. Balın sırlanmasının diğer bir adı da ‘’balın mühürlenmesi’’ dir.
Bal hasadı genellikle eylül ayında olur fakat daha öncesinde de sırlanmış petekler mevcut ise bu peteklerin hasadı gerçekleştirilmeli yani kovandan alınmalıdır. Arılar doldurdukları petek gözlerini sırlamaya çerçevenin üst kısmından başlayarak aşağı doğru sırlamaya devam eder. Peteğin 2/3 ü sırlandığı zaman ortalama olarak balın olgunlaştığı kabul edilip hasadı gerçekleştirilebilir. Bu durumu ortalama olarak düşünmek gerekir. Bir petekli çerçeve tamamen sırlanmış olabilir, bir diğerinin 2/3 ü sırlanmıştır diğerinin yarısı sırlanmışsa ortalama olarak bu petekler sırlanmış kabul edilir.
Kovan içerisindeki bütün peteklerin sırlanması beklenilmemeli sırlanmış olan petek kovandan alınmalıdır. Hasat zamanında kovanın kapağı uzun süre açık bırakılmamalıdır.
Gezginci arıcılık yapanlar taşıma yapmadan önce bal hasadını gerçekleştirmesi gerekir.
Bal  hasadı nektarın son zamanlarına kadar beklenmemelidir. Çünkü son akım dönemlerinde gelen bal kovanda bırakılarak arı kolonisinin kışlık yiyeceği olarak tayin edilmelidir.

Nektar akımı bittikten sonra hasat yapılmaya kalkışılırsa yağmacılık başlar ki bu çok sakıncalı bir durumdur.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kovanda İşci Arılar Tarafından Ana Arı Neden Değiştirilir?

YALANCI ANA ARI

Mum Güvesi