ARI EKMEĞİ

ARI EKMEĞİ

Petek gözlerinde depolanan arı polenleri bal arılarının enzimleriyle beraber saklanır. Daha sonra bu ürün arıcılık malzemelerinden arı ekmeği aparatı ile petek gözlerinden alınarak kurutulur ve paketlenir. Arı ekmeği aparatı oldukça basit bir çalıma sistemine sahip olup kaleme benzeyen bir dış görünüşü vardır. Kalem gibi bastırılan uç petek gözünden arı ekmeğini alınıp aparatın içine girmesini sağlar daha sonra uç kısmına tekrar bastırılarak arı ekmeği çıkartılır. Bu ürüne arı ekmeği denir. Oldukça yüksek besin değerine sahiptir.
Arı ekmeği oluşana kadar birçok aşamadan ve biyokimyasal değişikliğe uğrar.
Bu değişiklikler şunlardır:
Çiçekten alınan polen yani çiçek tozu bal arılarının salgıladığı enzimlerle çimlenmeden petek gözüne depo edilir. Sakkaroz olarak bilinen çoklu şeker tekli şekere dönüştürülür. Polene takviye edilen enzimlerle k vitamini değeri yükseltilir. Aynı zamanda saklama zamanı da artar.
 Besin değeri çok yüksek olan arı ekmeği son yıllarda farklı hastalıklara iyi geldiği, etkili bir ürün olması sebebiyle dikkatleri üzerine çeken aranılan bir besindir.
Apiterapi yani arı ve arı ürünleri ile tedavi olarak toplanan arı ekmekleri, arıcılarımıza yüksek gelir getiren ürünlerdendir. Arı ekmeği yöntemine göre hasat edilir ve saklanır ise polen azlığında arı kolonilerinin beslenmesinde kullanılabilir ve arıların yaşamı garanti altına alınmış olur.
Bir kovan arı kolonisi güçlü ve sağlıklı ise bir yılda on beş ila yirmi kilogram arasında arı ekmeği tüketir.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kovanda İşci Arılar Tarafından Ana Arı Neden Değiştirilir?

YALANCI ANA ARI

Mum Güvesi