Arıcılık Malzemelerinde Dezenfeksiyon İşlemleri

Arıcılık Malzemelerinde Dezenfeksiyon İşlemleri

1-     Çamaşır Suyu ile Dezenfeksiyon: 5 litre kaynayan suyun içerisine yarım litre çamaşır suyu ilave edilerek karıştırılır. Elde edilen çözeltinin yüzeyde kalan berrak sıvısı alınarak bir fırça yardımıyla arıcılık malzemelerinin dezenfeksiyonu için kullanılır.  Bu işlem yapıldıktan bir müddet sonra arıcı malzemeleri bol su ile yıkanıp Güneşte kurutulmalıdır.

Bu çözeltiye kalsiyum klorit de katılabilir. Bu şekilde oluşturulan çözeltide beş ila on dakika bekletilen malzemeler bolca su ile yıkanıp yine Güneş’te kurutulmalıdır.
2-      Küllü Su ile Dezenfeksiyon: Odun külü alınarak su içerisine %1lik karışım olacak şekilde karıştırılır. Metal arıcı malzemeleri 1 saat bu çözelti içinde kaynatılarak dezenfekte edilmiş olur.
3-      Formaldehit ile Dezenfeksiyon : %37lik 1 litrelik formalin 11 litre su ile karıştırılarak çözelti oluşturulur. Bal hasadı yapılıp  süzülen boş petekler dört saat bu solüsyon içinde bekletilir. Daha sonra bol su ile yıkanan petekler kurutularak kullanıma hazır hale gelmiş olur.
44-      Sodyum Hidroksit ile Dezenfeksiyon:  Yüz gram sodyum hidroksit 10 litre su ile karıştırılarak çözelti oluşturulur.  Arıcılık malzemeleri bu karışımın içinde  18 ila 20 dakika kaynatılarak bekletilir.
Daha bir çok madde ile su karıştırılarak arıcılık malzemelerini dezenfekte  etmek mümkündür.
Eğer kovanlarda yavru çürüklüğü görülüyor isearıcılık aletleri su buharında yaklaşık yirmi dakika bekletilmelidir.

Eğer kovanda petek güvesi var ise dezenfeksiyon için asetik asit kullanmak uygun olacaktır.Asetik asit %0.5 lik ölçüde kullanılarak nösema, bakteri, mantar gibi hastalıklar için ideal dezenfeksiyon gerçekleştirilmiş olur.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kovanda İşci Arılar Tarafından Ana Arı Neden Değiştirilir?

YALANCI ANA ARI

Mum Güvesi