Polen Tuzağı
Polen Tuzağı
Başka bir arıcılık malzemelerinden olan Polen Tuzağı da kovanın
altına veya giriş deliğine monte edilen çeşitleri vardır. Kovan tabanına
yerleştirilen Polen tuzağı havalandırmayı da sağladığı için tercih edilir. İşçi
arının arka ayağındaki polen sepetçiğindeki poleni almak için kullanılır. Kovan
önüne konan polen tuzağı dikdörtgen şeklindedir ve yuvarlak deliklerden meydana
gelmiştir. Deliklerinin çapı 0,5 cm’dir İşçi arılar bu deliklerden geçerken
arka ayaklarında bulunan polenler altta ki tablaya dökülür. Polenler toplanır.
Polen Tuzaklarında toplanan polenler güzel ve hijyenik şekilde kurutulur.
İlkbahardaki polen eksikliğini kapatabilmek için polenli ya
da polensiz olarak hazırlanan arıcılık malzemesi olan kek takviye edilir.
Kekler şurupluk tahtasına veya çerçevelerinin üstüne konulur. Kekin örtü
tahtasına ulaşmaması için kağıt konulabilir. Kekler mineral ve vitamin
içerebilir. Keklerde %35 bal, %60-65 civarı da şeker bulunmaktadır. Bahar
döneminde ilave besleme yapılmasının gerekçeleri;
1-) Floranın yetersiz olduğu durumlarda ilave besin verilir.
2-) Hazırlanan besinler akşam saatlerinde arıya
verilmelidir.
Balın Süzülmesi
Bal başkalarının arıcılık malzemeleriyle süzülmemelidir.
İşlem hijyenik ortam da yapılmalı aşırı sıcak havalar tercih edilmemelidir.
Petekler yavaşça döndürülerek yapılmalı. Bal peteklerinin üzerindeki sır, sır
bıçağı ya da sır tarağı vasıtasıyla temizlenmelidir. Çerçeveler kazana
yerleştirilip bal süzme makinesinin kolu çevrilir ve ballar süzülür. Süzülen
balda petek kırıntıları, mum partikülleri ve hava kabarcıkları görülebilir. Bu
normal bir durumdur. Bal, bal dinlendirme kazanlarında dinlendirilip
süzüldükten sonra bu durum çözülür.
Yorumlar
Yorum Gönder