Bal Arısında Yavru Bakımı ve Arısütü üretimi
Bal Arısında Yavru Bakımı ve Arısütü üretimi
3 ila 6 günlük balarısı yavrularının bakımı:
Genç işçi arılar bakıcılık görevini üstlenerek arıcılık malzemelerinden kovanda
depolanan polen ve balı ergin arılara götürürler. Larva halindeki yavruların petek gözleri
kapanıncaya kadar işçi bakıcı arıcılar bal arılarını beslemeye devam ederler.
İki günlük işçi arılar diğer işçi arılar tarafından
beslenir. İki günden sonra işçi arılar
hem ana arıyı hem işçi arıları hem de erkek arıları beslerler.
Üç günlük olan işçi arılar arı bakımını yürütmeye devam
ederler. İlk önce yavru bakımında
yaşlı larvalar beslenir daha sonra
diğerleri beslenir.
6 ila 12 günlük Yavru Bakımı ve Arı Sütü üretimi:

İşci arılar ana arı yumurtlamadan önce petek gözlerini
temizler fazla mum kalıntılarını alır petek gözünün çevresini pürüzsüz hale
getirir. Daha sonrasında ana arı temizlenmiş petek gözlerine yumurta bırakır ve
bakıcı işçi arılarda bu yumurtaları günlük olarak ziyaret ederek bakım ve
beslemelerini yaparlar. Açılan yumurta gözündeki larvalara işçi arılar
ürettikleri arı sütü ile besleme yapmaya devam ederler. 6 günlük olan petek
gözündeki larvalara daha sonra bal ve polen ile besleme yapılır. Bu besleme
günden güne arttırılarak devam eder.
Bu süre zarfında ana arı olarak atılan yumurtalar 9 gün
boyunca arı sütü ile beslenmeye devam ederler.
Bütün larva gözleri kapanıncaya kadar işçi arılar tarafından beslenmeye
devam eder. Petek gözleri kapanıncaya kadar işçi arılar yaklaşık olarak 10bin
kez petek gözünü ziyaret etmiş olur.
Yorumlar
Yorum Gönder